Post Corona

We leven in 2020, in een welstellend land en met meer materialisme dan goed voor ons is allicht. Is het dan net daar dat het schoentje knelt? Zijn we te verwend en te hebberig geworden? Of hebben we net datgene allemaal nodig om mee te draaien in de huidige maatschappij??
Covid 19, een rotbeestje, strooit roet in het eten en laat het grotendeel van ons aan huis kluisteren. Terug naar de basics; geen uitstapjes, laat staan reizen en niet essentiële verplaatsingen zijn al helemaal taboe. Kinderen opvoeden, zonder school en zonder hobby's, en ga zo nog maar even verder.

De gezellige kantjes uit de goede oude tijd bracht dit rotbeestje echter niet mee terug helaas. Geen gezellige buurtpraatjes en kinderen wat ondertussen samen spelen op straat.

Het lijkt alsof we met de neus op de feiten worden gedrukt en Moeder Natuur ons als het ware een heuse reality-check wil geven! Want zie ons hier nu zitten, in ons kot, met al onze leuke hebbedingetjes maar zonder familie en vrienden! Eenzaam, maar met ons gezin!
En al bij al mogen we dan onwijs tevreden zijn, dat we verplicht zijn om in deze tijd zoveel extra qualitytime te genieten. Diegene rond ons te hebben waarvan we het meeste houden en waarvoor we alles doen! Dat er 's avonds allicht enkele glazen wijn meer vloeien als anders nemen we voor lief om de batterij weer op te laden, om de volgende dag weer aan te kunnen. Want eerlijkheidshalve is het niet gemakkelijk; It takes a village to raise a child, weet je nog wel?

Dus, menselijk als we zijn zoeken we alternatieven. Grootouders worden dankzij de moderne technologie toch nog een beetje betrokken en ook de leerkrachten steken hun beste beentje voor. Facetime, skype, Google Meet, ... we hebben het ondertussen allemaal onder de knie, hipsters by nature!

Een prima wake up call Moeder Natuur, well done!

Ik hoop dat ieder van ons er wat uit geleerd heeft (al vrees ik hiervoor!!)

Alleen... Naast de sociale isolatie brengt het nog zoveel andere problemen met zich mee. Niet alleen economisch, financieel en relationeel; ook mentaal doet het wat met veel mensen. Geleerden voorspellen dat de post-corona periode dan ook een psychisch zware periode gaat zijn gevuld met angst, depressie en PTSS. Ik ben geen geleerde (verre van) maar ik besef wel dat ze hierin hoogstwaarschijnlijk gelijk in gaan hebben.
Maar nu komt mijn grootste bedenking...

Iedereen, gezond en ongezond krijgt er hier nu mee te maken. Willen of niet, het is zo, punt!

Dit, exact dit, gebeurt dus ook met 'zwakkere' personen. Een verschrikkelijke term want het zijn uitgerekend deze mensen wat een (z)waar gevecht leveren!
Ze krijgen vroeg of laat in hun leven een diagnose, een plakker, waarmee ze het moeten doen. Een eigen coronaatje; weliswaar in een andere vorm, met een andere aanvalstechniek maar wel even destructief. De hel begint en naast de ziekte volgt ook sociale isolatie, relationele impact, lichamelijke ongemakken en financiële zorgen.
Vandaag is het 19 april, internationale dag van de congenitale hernia diafragmatica (CDH afgekort in het Engels). De ideale dag om even mijn zorgen in de weegschaal te gooien in de hoop dat ik ze geordend kan terugplaatsen en de knopen eruit zijn gehaald.

Want knopen die zijn er! Door mezelf; want zie ik te veel beren op de weg of beeld ik me zelfs extra beren in? Maar ook door de huidige verwerpelijke maatschappij. Ben (of word) je ziek? Dan ben je ook gelijk deels afgeschreven. De personen in onze WZC zijn al een mooi voorbeeld verbloemd onder de mooie term "ethiek" maar wat met de chronische zieken of invaliden? Ze vallen terug op een triestige premie die dan nog eens belast wordt.

In mijn geval is het nu dus letterlijk kiezen tussen de gezondheid van mijn kind of trappelen om het hoofd boven water te houden om niet te verzuipen.

Alleen heb ik nog steeds een keuze! Een keuze tussen twee kwaden blijft namelijk een keuze, toch? Zijzelf heeft geen keuze. Zij dient ermee te leven, net zoals vele anderen. Willen of niet, cadeautje, punt!

Ik kan alleen maar hopen dat deze hele ellende sommige pijnpunten in de maatschappij weet bloot te leggen en hier verandering in kan brengen. Dat gezonde mensen beseffen wat voor geluk ze hebben en dat 'ongezonde' mensen zich niet nog meer zorgen moeten maken over hun financiën; want naast alle bijkomende medische kosten verliest men dus ook nog een aanzienlijk deel van inkomsten.

Ik hoop dat we weer meer waarden en normen gaan beseffen en niets meer vanzelfsprekend blijven vinden. Dat we elkaar net wat liever gaan zien en dingen niet meer op de lange baan gaan schuiven. Maar vooral, dat er een kleine mentaliteitsverandering komt. Dat wanneer we uit ons kot mogen we minder egoïstisch in onze eigen bubbel blijven vertoeven en dat we opener en vriendelijker worden tegen elkaar. We kennen immers met zijn allen de weerzijde ervan nu... 

2
Welkom op deze Blog
Lona Corona en het bloedende verpleeghart
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Gast
woensdag 23 september 2020

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to http://saarie.be/

Populairste Posts

Saar
19 april 2020
MamaBlog
We leven in 2020, in een welstellend land en met meer materialisme dan goed voor ons is allicht. Is het dan net daar dat het schoentje knelt? Zijn we te verwend en te hebberig geworden? Of hebben we n...
2
Saar
30 maart 2020
MamaBlog
Om deze blog te beginnen moeten we even eerst een klein stukje terug in de tijd want wil je een koningin zijn dan moet je de kroon dragen ! Het is nog geen maand geleden dat Lona in het ziekenhuis lag...
3
Xercezz
03 september 2020
Technologie
Een (nieuwe) site voor Saar. Omdat Saar een nieuwe start wou maken met haar schrijfsels (Blog) vroeg ze mij om haar te helpen met een site om haar blogposts te kunnen plaatsen.'Liefs van Saar" is onde...
1
Saar
28 februari 2020
MamaBlog
Wanneer je een vriend(in) of familielid hebt met een in het ziekenhuis opgenomen kind weet je misschien niet wat je kan doen om te helpen.Althans, dat is de zin wat ik de afgelopen jaren al heel vaak ...
2
Saar
18 december 2019
MamaBlog
L.O.L. Surprise; de afkorting van Lil Outrageous Littles. Ze komen in alle vormen en maten en veroverende het gehele huis in no time, bij deze bent u dan ook gewaarschuwd dat het aanschaffen ervan op ...
2